Közösségi tér

A Közösségi Tér célja, hogy intézmények, szervezetek tölthessék fel az archívumba saját tartalmaikat, ezzel különgyűjteményt hozva létre. (pl. egy kistérség audiovizuális öröksége) A feltöltéshez olyan feldolgozó rendszert épített a NAVA, ami bárki számára könnyen áttekinthető és kezelhető. A mindenkori feltöltő intézménynek nem kell mást tennie, mint igényelni egy vagy több hozzáférést a rendszerhez, valamint definiálni, hogy milyen néven legyenek elérhetők az egyes gyűjteményei.

Az FTP-n feltöltött mesterpéldányfájlokat bármikor elérheti az intézmény, így újra is használhatja, ezzel egyfajta tárhelyet is biztosít a NAVA a feltöltő intézménynek. Feltöltést követően a rendszer automatikusan legenerálja a megtekintő streamingpéldányt, amit aztán metaadattal lehet ellátni, és rendelkezni arról, hogy milyen jogok társulnak az adott videóhoz:

  • privát, csak a feltöltő játszhatja ki, nem jelenik meg a nava.hu oldalon
  • csak NAVA-pontba lejátszható
  • szabadon, korlátozás nélkül elérhető

A feltöltő intézmény létrehozhat egy csoportot, amibe több munkatársat is delegálhat a metaadatoláshoz, de a feltöltés és a rendszer használata már egy felhasználó esetében is elindulhat. Mivel munkacsoportban történő munkavégzés is támogatott, így egy feltöltött dokumentumnak több státuszát is meg lehet különböztetni:

  • Várakozás metaadatolásra
  • Feldolgozás alatt
  • Ellenőrzésre vár
  • Kész állapotú

A mesterpéldány a lehető legjobb felbontású és nagy méretű fájlokat jelenti (általában MOV, AVI, MXF kiterjesztésű videók, melyek felbontása minimum a normál TV felbontásával egyezik meg), de lehet akár DVD, vagy BD lemez tartalma is (VIDEO_TS, STREAM könyvtárak).

A transzkódolt példányt (más néven a produkciós, vagy streamingpéldányt) a NAVA állítja elő és teszi elérhetővé a feltöltő számára. Ez többrétegű videó, hogy a mobiltól kezdve a TV-képernyő méretig a lehető legjobb minőséget és legkevesebb sávszélességet használja. Amennyiben úgy dönt a feltöltő intézmény, hogy megjelenhet a nava.hu oldalon, (NAVA-pontban vagy akár szabad tartalomként) akkor ez a videó fog ott is elindulni.

Miért más ez mint a Youtube? A közösségi média tökéletes tartalompublikáló portál, használatuk nélkülözhetetlen. A Közösségi Térben azonban a mesterpéldány is megmarad és bármikor elérhető, kereshető, rendszerezve található, valamint az egyes gyűjtemények egymás között intézményi szinten meg is osztható. Így például ha egy iskola megoszt forgatott anyagokat, akkor abból más iskola hasznosíthat tartalmat, és felhasználva mint mesterpéldányt új tartalom jöhet létre.

Mi garantálja a hosszú távú biztonságos tárolást? A NAVA háttér-infrastruktúrája szalagos adattárolásra épül, ami nem analógkazetta-tárolást, hanem digitálisadatkazetta- (LTO) tárolást jelent. Ezekre a szalagokra felírt adatok egy szándékos törlést követően sem törlődnek. Természetesen, ha egy műsorból egy új videót töltenek fel, a régi emiatt megmarad, de nem látszik majd a feldolgozó és a publikus rendszerben.  Bővebben erről itt tájékozódhat. 

Milyen tartalmak tölthetőek fel? Amikor egy intézmény a Közösségi Tér projektben részt vesz, azzal elfogadja a felhasználási feltételeket, így nyilatkozik arról, hogy a feltöltött videóknak birtokolja a jogait, azok tartalmi szempontból nem esnek a “Kifogásolható tartalom” körébe.

A Közösségi Tér használata NAVA-ponton vagy szabadon hozzáférhető tartalom esetében díjmentes. Amennyiben az intézmény privát tartalmakat szeretne tárolni és saját oldalán valamilyen authentikációval hozzáférhetővé tenni, az már díjköteles. Ennek díjszabásáról és a fizetős szolgáltatásról bővebben itt olvashat.

A feltöltésben, a mesterpéldányok előállításában, transzkódolásban, metaadatolásban a helpdesk szívesen áll rendelkezésre, segítve ezzel a gördülékeny tartalomszolgáltatást.

TOVÁBB A FELTÖLTŐ OLDALRA