Nava hírek

Megújult a NAVA felülete!

A NAVA (Nemzeti Audiovizuális Archívum) egyik kiemelkedő feladata a magyar médiában hallható (audio) és látható (vizuális) médiatartalom megőrzése (archiválása), hiszen ez ugyanúgy a kulturális örökségünk része, mint a magyar irodalom, nyomtatott könyveink vagy akár kedvenc képzőművészeti alkotásaink. A megőrzés a mai kor elvárásaihoz igazodva a digitális archiválást jelenti egy roppant bonyolult és összetett információtechnológiai rendszer segítségével.

De nem csak a magas minőségű, hosszú távú digitális tárolás követelmény egy mai modern audiovizuális archívum számára, hanem a tartalmai minél könnyebb, átláthatóbb és akadálymentes online elérhetősége és kiajánlása. Éppen ezért az új honlapunk fejlesztése során azt tartottuk szem előtt, hogy egy olyan ergonomikus weboldalat hozzunk létre, amely a böngészés, kutatás és szórakozás lehetőségét egyszerre biztosítja a különböző felhasználói csoportok számára.  

Újdonság, hogy mostantól kényelmesen, optimalizálva érhetőek el a NAVA videók táblagépen, valamint okostelefonon is, hiszen a látogatók 20%-a már eddig is „okos” eszközökről nézte/hallgatta a tartalmakat. Egyszerűbb a lett a NAVA-pontok számára a bejelentkezés ahogy az új csatlakozó intézmények regisztrációja is.

Egy átláthatóbb kereső támogatja a naponta bővülő televíziós- és rádiós műsortartalomban való böngészést. Emellett sokkal nagyobb hangsúlyt fektettünk a magyar kultúra páratlan audiovizuális kincseit, filmes ritkaságait egybegyűjtő „Különgyűjtemények” (pl. Színház- és Filmművészeti Egyetem korábbi és friss diplomafilmjei) és „Tematikus gyűjtemények” (pl. Minden Tolnay Kláriról, Az első világháború) megismertetésére.

„Az én archívumom” program segítségével egyedülálló módon hamarosan olyan közösségi archívumot építhetünk a felhasználók segítségével, amely teljes egészében a Magyar Nemzeti Audiovizuális örökségét képezi. Célunk, hogy ezek a tartalmak is biztonságban, és mindig kijátszható formátumba kerüljenek a közönség elé. Ebből a menüpontból elérhető a népszerű „Könyvtármozi” kezdeményezés is, amely több mint 600 kistelepülés könyvtárába viszi el a NAVA közreműködésével a magyar filmes örökség kiemelkedő darabjait. Amennyiben szeretne csatlakozni ehhez a kezdeményezéshez, itt találhat több információt.

A NAVA nemrég teljes átalakuláson ment keresztül. 2016. decemberében új helyre költözött az iroda, egy modern, az archívumhoz illeszkedő környezetbe, az MTVA gyártóbázisa mellé. Az informatikai infrastruktúránk továbbra is a egy adatparkban foglal helyet, amiről bővebben a technikai leírásunkban olvashat. Mindemellett az új frontend oldal is azt hivatott elősegíteni, hogy egy új, modern, dinamikus, élő archívum legyen a Nemzeti Audiovizuális Archívum.